Започна Международното изложение на малинопроизводителите и ягодоплодните. Събитието се провежда в Арбанаси и ще продължи до утре, 8 май. В него участие вземат 23 държави, сред които Австралия, Австрия, Белгия, България, Канада, Чили, Китай, Македония, Германия, Италия, Мексико, Холандия, Полша, Румъния, Сърбия, Швеция, Обединеното кралство, САЩ и Шотландия. 
 
 
Иновации, качество на продукцията и повече добиви. Това бяха част от темите, които обсъждаха водещите държави в производството на ягодоплодни, по време на Световната конференция на малинопроизводителите IRO 2018. Това е престижен форум, който се провежда през две години. България има честта да бъде домакин на 11-тото издание.
 
Събитието, на което Фермер.БГ е медиен партньор, се организира от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я). Форумът откриха председателят на асоциацията Божидар Петков и председателят на Международната организация на малинопроизводителите Антонио Домингес. Поздравителен адрес изпрати министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
 
„След последната конференция, на която обобщихме постигнатото към 2016 г. за последните две години настъпиха редица положителни промени, както у нас, така и по света. 
 
Глобалните климатични проблеми, високите температури, екстремните дъждове и градушки, сланите и продължителните засуавания са реално случващи се неща. Всички ние трябва да координираме нашите производство така че да не натъпи хаос. Високите цени на пресните малини през 2015 бяха основен стимул за увеличаване на площите, както у нас, така и по света. Преработвателните предприятия в същото време, поради високата цена, намалиха консумацията и преработката. Трябва да работим за качествена продукция и за насърчаване на производството“, коментира Петков.
 
Антонио Домингес изтъкна основни факти за малинопроизводството в световен мащаб.
 
„Тази година IRO отбеляза 20-тия си рожден ден. Силно изненадан съм от големия брой участници, това определено означава, че има огромен интерес към ягодоплодната индустрия. Имаме посетилите от много страни, които дори не са членове на IRO. Най-важните страни в световното производство на малини са: Полша, Сърбия, САЩ, Мексико и Чили. Общото производство се увеличава през годините, това е положителна тенденция.  Има тенденция и към нарастване на потреблението на биохрани. Искам да кажа, че винаги има добри и лоши сезони. Но това, че сме имали една лоша година не значи, че трябва да оставим бизнеса си. Ние сме конкуренти, но сътрудничеството е ключово“, каза Домингес.
 
Основните проблеми, които остават пред малинопроизводителите са липсата на работна ръка, нуждата от нови сортове, климатичните промени и пазара. Всички тези теми бяха подробно обсъдени на форума, като всяка страна представи своята визия и решения. 
 
Форумът ще се проведе под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Международното изложение е финансирано от Държавен фонд "Земеделие"  (ДФЗ).
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!