Проверките на ветеринарните власти в област Добрич са установили, че няма нарушения на мерките срещу Африканската чума по свинете (АЧС) в частните стопанства, които са получили средства за обеззаразяване след доброволното ликвидиране на прасетата.

Тревога: Масова смърт на диви свине край Търговище

Ветеринари са инспектирали фермерите от две добруджански общини – Тервел и Добричка.

Няма констатирани и нови случаи на АЧС през изминалата седмица в Добричка област, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Анелия Андонова.

„Вървят регулярните проверки в индустриалните обекти, през миналата седмица са проверени 4 фирми и тук няма нарушения“, уточни специалистът по време на заседание на Областната епизоотична комисия.

Д-р Андонова отбеляза, че европейската мисия, инспектирала мерките и действията у нас за справяне с Африканската чума по свинете, е приключила с добра оценка.  

От началото на октомври влезе в сила нова заповед на министъра на земеделието Десислава Танева, в която са разписани сроковете и мерките, които трябва да се предприемат при възникване на случаи на заболяването. Определено е времето, за което трябва да се обявят инфектираните зони и дейностите, които трябва да се извършват в тях. 

Във връзка със запитване от страна на ловните стопанства д-р Андонова съобщи, че пробите от диви прасета ще се изпращат в Диагностичен институт във Велико Търново, като освен за АЧС ще се изпращат и проби за трихинелоза.

Целта е да се съкратят сроковете за обработка и получаване на резултатите, допълни още директорът на ОДБХ в Добрич.

Всички новини по темата вижте ТУК.