Сухото време, високите температури, изсъхналата растителност създадоха условия за възникване на пожари на много места, сочат данните на противопожарните команди експерти във Врачанско.

Важните срокове през август

„Често пъти причина за предизвиканите пожари  е небрежност при работа в земеделските земи, както и неправилното боравене с огън или безотговорно изхвърляне на фас от цигара“, посочват от пожарната във Враца.

Към момента експертите от регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ провеждат срещи с кметовете на населите места, представители на земеделски кооперации, собственици и ползватели на земеделска техника, на които се обръща внимание за засилване на тяхната  бдителност по отношение на пожарната безопасност. 
Служителите на пожарната във Враца дори апелираха и към гражданите за своевременно подаване на сигнали при забелязване признаци на пожар.

„Ако видят случайно дим, пламъци или усетят мирис за изгоряло да съобщят незабавно на телефон 112 и да уточнят конкретно място“, призовават огнеборците. 

Основната препоръка обаче все пак е хората да имат по-висока отговорност при боравенето с огън и леснозапалими материали при работа на полето и дори битови дейности в домашни условия.