Жителите на Великобритания може да се сблъскат с дефицит на хранителни продукти, в случай че страната излезе от ЕС. Конкретно става дума най-вече за пресни плодове и зеленчуци. Това предупреждение идва от британската Федерация на производителите на хранителни продукти и напитки, която представлява 7 000 компании, съобщава EastFruit.

Новозеландско и австралийско агнешко заливат Европа след Брекзит?

Смятаме, че ще има проблем с доставките, който ще продължава няколко седмици и дори месеци, поради задържане на продукцията на пристанищата, се казва в изявление, цитирано от EuroNews.

Вероятността за нерегулиран „Брекзит“ рязко се увеличи, тъй като новият премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че страната ще напусне Европейския съюз  на 31 октомври, независимо дали е налице съгласуваност между Лондон и Брюксел по отношение на условията.

В случая на „твърд Брекзит“, предупреди Брюксел, ЕС незабавно ще въведе митнически контрол, което ще доведе до забавяне на доставките на плодове и зеленчуци на пазара във Великобритания.

Наскоро местните медии съобщиха за ръст на цената на лука на Острова с 96%, сравнено с година по-рано. Към края на април тази година запасите от лук британско производство на практика са изчерпани. В очакване на новия сезон вносителите започнаха активно да внасят от чужбина.