Няма опасност от измръзване за лозовите масиви и овощните градини, заяви пред Радио Благоевград доц. д-р Димитър Сотиров – зам.-директор на Института по земеделие в Кюстендил.

Производители искат 50% намаление на цената на водата за напояване

Неговата оценка е, че ниските температури през изминалата седмица не са нанесли щети върху насажденията. 

Овощните дървета издържат до много по-ниски температури, до минус 25 градуса, а ябълките - и до минус 30 градуса. Температурите през последните дни от минус 10 градуса са благоприятни за развитието на плодните дървета. Няма опасност от измръзване на пъпките, даже студът не позволява да бъде нарушен покоят на дърветата”, коментира доц. Сотиров.

По думите му необичайно високи температури биха били по-опасни за овошките. Топлата зима и последващото застудяване през изминалата година бяха основна причина за загуба на голяма част от реколтата от плодните дръвчета.

През последните години сме свидетели на температури от 15 градуса, които могат да извадят дърветата от дълбокия покой, в който са през зимните месеци “, уточни експертът.

На този етап, ако температурите не паднат прекалено, от Института по земеделие в Кюстендил не очакват поражения върху овощните насаждения в региона, сподели още доц. д-р Димитър Сотиров.