През последните години намаляват случаите на зеленчуци с нитрати, но се увеличават пробите с пестициди. Това вероятно се дължи на по-високата квалификация на земеделските производители. Преди време се тореше на око, сега се тори когато има нужда, тъй като това струва пари.
Четете още: Продажбите на пестициди в ЕС са намалели с още 9%
Това сподели зам.-директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) Невена Петрова.
Наличието на пестициди в плодовете и зеленчуците е тема, която се следи сериозно в центъра, където пристигат данните за замърсени храни.
Българската агенция по безопасност на храните е контролния орган, но когато се открият пестициди в пробите, последващото становище се взема въз основа на оценка от ЦОРХВ, стана ясно от думите ѝ.
Невена Петрова: Когато получим резултатите от БАБХ ги анализираме и връщаме отговора към тях, за вземат съответните мерки – унищожаване или допускане до пазара. Има рискови групи, в които се откриват пестициди, като най-често това са подправките, които идват от Изток, а също така плодовете и зеленчуците. Проблемът е, че пестицидите, които се откриват в храни с неевропейски произход, обикновено са тотално забранени за Европа и в тези страни се среща един доста голям набор от различни пестициди, които са изключително вредни.
Тя припомни, че в страните извън общността се пръска много повече отколкото в Европа, никой не иска да остави продукцията си без да я защити.
„В Европа спазваме стриктни правила, ограничена е сериозно употребата на пестициди. На европейския производител му е забранен един огромен спектър от препарати, с които разполагат всички останали държави. На пазара се оказва, че европейският производител не е конкурентен. В същото време е разрешен вносът на продукти, отглеждани със забранените продукти. Това е европейски проблем, който често се повдига“, каза още агроном Петрова, която има солиден опит в работата с пестициди в честния сектор и държавната администрация.
Позиционирането на България на картата на Европа предполага засилени опити за внос на неразрешени пестициди, но всичко е въпрос на контрол.
„Има култури, които са останали без алтернатива, такива са царевицата и слънчогледът и защитата при тях от телените червеи, от царевичния стълбопробивач е много трудна, там земеделските производители понякога се отиват да се възползват от тази възможност“, споделя още експертът.
Според последните публикувани данни, които са получени от Системата за известяване за храни и фуражи (RASFF) за наличието на пестицидни остатъци, общият брой нотификации за периода 1 януари – 31 март е 237, като 229 са в категория „храни“, а 8 са в категория „фуражи“.
В 80 от общия брой нотификации, рискът е определен като „сериозен“, а в 31 от случаите рискът „не е сериозен“. Регистрирани са 15 нотификации, при които „няма риск“. В 69 нотификации е регистриран „потенциално сериозен риск“, а в 42 нотификации има „потенциален риск“, става ясно от анализ на ЦОРХВ.
Информациите за насочване на вниманието са 52, а нотификациите за недопуснат внос са 128. През разглеждания период са регистрирани 33 предупредителни нотификации и 24 информации за последващи действия (данни към 02.04.2025 г.).
В категория храни, най-многобройни са нотификациите, касаещи плодове и зеленчуци – общо 159, в някои от нотификациите се съобщава за наличие на повече от едно активно вещество.

0 КОМЕНТАРА