“Състоянието на есенните посеви в Южна България е много добро и те се намират във фази 3 лист, начало на братене и братене в зависимост датата и условията на сеитбата.
Отчетените климатични отклонения за последните 30 години не са се отразили негативно на състоянието на обследваните посеви до момента, което е предпоставка за получаването на добра реколта от зърно”, коментира за Агри.БГ доц. д-р Златина Ур, ръководител на отдел Селекционно-генетичен и сортоподдържане в Института по растителни генетични ресурси в Садово.
По думите на специалиста лимитиращият фактор за величината на реколтата в Южна България е наличието на влага в почвен слой.
Според оценките в последните години няма устойчиви условия за протичане на закаляването на растенията.
“Условията на презимуване на житните култури в района на Централна Южна България са необичайни, характеризиращи се с положителни зимни температури и ниски нива на влагозапасеност на почвата. За периода от ноември до края на януари сумата на валежите беше под нормата в Южна България. Падналите валежи от сняг бяха краткотрайни, но все пак осигуряват влага за развитие на растенията”, каза още доц. Ур.
Експерт: Студеното време пресече развитието на гъбните болести
Необичайните или нетипичните климатични условия станаха обичайни през последните 6-7 години и все по-рядко се отчитат отрицателни средномесечни температури или стойности под нормата. Очакваното застудяване обаче не се прогнозира да бъде рисково за културите.
Опитите на специалистите в института в Садово показват, че българските сортове обикновена зимна пшеница се справят без поражения с това очаквано намаление на температурите до минус 10 градуса. По данни на направените изследвания те биха преодолели и температури до минус 13-14 градуса.
“Това е едно от предимствата на сортовете от българската селекция - новите сортове са минали през изпитване при тези променени агроклиматични условия. Признатите от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол сортове са по-адаптирани и приспособени за условията на отглеждането им там, където са селекционирани. Те осигуряват стабилни, макар не винаги най-високи добиви”, коментира един от селекционерите на житни култури у нас.
Оценките на фитосанитарното състояние на посевите също е добро, допълни още доц. Златина Ур.
3 КОМЕНТАРА
ПРЕДИ 17 часа
05.02.2025
03.02.2025