В Украйна по неофициални данни всяка година се събират около 70 млн. тона биоматериал, например слама, тръстика и др. Това казва експертът Надежда Лисецкая. По думите й част от събрания биоматериал традиционно се използва за постилане на подове, покриви, а също така и се изгаря на нивата. В същото време се знае, че от всеки вид слама – царевична, слънчогледова, тръстикова, по уникална технология – преработка на влажната биомаса в биогориво, може да се произвеждат брикети, пише изданието agroportal.ua.

Наредбата на раздора! Ще има ли протести срещу регистъра за горива?

Тези брикети може да се използват в различни печки и камини на твърдо гориво, допълва Лисецкая.

Основно преимущество на технологията е, че не е необходимо предварително сушене на биомасата, т.е. може да се използва сламата директно от нивата, отбелязва още експертът.

По думите на Надежда Лисецкая подобно оборудване ще провокира интерес не само у фермерите, но и в местните общини, които може да го използват за отопляване на обекти със социално предназначение: училища, детски градини, болници и др.

За да се намалят логистичните разходи, казва Лисецкая, може да се използват модулни линии, които се монтират на ремарке към трактора. Така събирането на сламата ще бъде съпроводено от оформянето й в брикет.

Колкото до икономическата целесъобразност на използването на такова оборудване, то ако става дума за малки линии до 500 кг опаковане в част, то инвестицията ще се изплати за около 3 години. При по-големи производствени мащаби – до 2 години.

Според Лисецкая има смисъл от използването на екооборудването за фермери, които притежават над 300 ха земя.