Бъдещето в сектор „Овцевъдство“ е в генетичното подобрение на породите. Когато притежавате контрол над животните, може да достигнете до високи нива на продуктивност. Това каза за Агри.БГ Фернандо Фреире от Генетичния овцевъден сектор Ovigen в Кастилия, Испания.

Дания търси методи за популяризиране на агнешкото месо

 


Фернандо Фреире: Чрез реализиране на генетичните заложби на животните, ще селектирате овце с много добри селекционни качества. 


По думите му в Испания има 16 млн. овце. Една от най-разпространените породи е Асаф. Породата пристига в страната през 1977 г. от Израел. През 1993 г. в страната са сформирани първите групи фермери за събиране на данни за животните. 


„Адаптивността на породата Асаф е изключителна. Повечето ферми в страната отглеждат интензивно овцете си“, обясни Фреире.
Дигитализацията, по думите му, също е на много високо ниво.


„През 90-те години контролът на животните се е извършвал в писмен вид. От 2005 г. обаче започваме електрония контрол. Тогава фермерите работиха с PDA. Днес вече сме доста по-напред. Прилагаме дигитални решения в млеконадоя, репродукцията, храненето“, каза Фреире и разказа повече:

Дигитализация в млеконадоя 


Разполагаме със специално разработен софтуер, в който автоматично се записва цялата информация, която получаваме. Тя идва от фермерите, които също разполагам с такава система. В нея те следят млеконадоя. Системата автоматично контролира нормите. 

Дигитализация в репродукцията


Разполагаме и със софтуер за кръстоски. При изкуственото осеменяване цялата информация трябва да се съхранява. За всеки фермер е от изключително значение да знае родословието на всяко свое животно. Базата ни данни разполага с 345 000 животни, на които са правени ДНК тестове. 

Дигитализация в генетиката и храненето


Разполагаме още със специален софтуер, в който фермерите могат да въведат всички данни за съответното животно, а те се систематизират в платформа. Проследяваме и лактация. Използваме софтуера Afikim. Той показва лактацията за всяка година в различен цвят. По този начин лесно може да се разграничат породите с дълъг лактационен период.
При храненето – използваме автоматични системи.

В заключение експертът, който е и ветеринарен лекар отправи съвет към читателите на Агри.БГ.


„Фермери, бъдете търпеливи и резултатите ще дойдат. Уповавайте се на новите технологии, а не ги отхвърляйте с лека ръка. Именно те ще ви помогнат да направите своя прогрес. Четете, питайте, информирайте се. Така започнахме и ние. Нашият опит и над 25 години работа с генетични технологии, ни направи най-добрата организация за породата Асаф в света“, категоричен е Фернандо Фреире.