Цените на храните ще се увеличат двойно през есента заради увеличените разходи за производство на земеделците, прогнозира Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН пред bTV. 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Според анализа на експерта сегашния спад в потребителската кошница има сезонен характер и така е всяка година, а изследвания на БАН показват, че 30% от хората разчитат на собствено производство по дворовете по селата. Картината обаче ще се промени наесен, смята той и насочи вниманието към проблемите на земеделците.

„Сега прибираме една реколта, която е по-скъпа. Азотните торове поскъпнаха 3-4 пъти и са дефицитни. 75% от площите в България са зърно, това са интензивни култури и се работи с машини, за които дизелът е по-скъп, зърното пък се съхранява с електроенергия, а хлябът се пече с газ, обясни Боюклиев.

Той припомни, че стопанската година тече от 1 октомври, през цялото това време земеделският производител непрекъснато влага суровини, материали, финансови средства. Според икономиста Георги Ангелов една част от ценовия ръст веднага след войната в Украйна обаче е бил със спекулативен характер.

„Поскъпването на суровините беше израз на притеснение в началото на войната. Сега нещата се нормализираха и виждаме в цените на зърното на международния пазар в момента е същата, каквато беше февруари, преди войната. Тя пак не е ниска, но свръх поскъпването от 40-50% вече го няма отбеляза той

Очакванията са му, че през следващите няколко месеца инфлацията ще има дефлационен ефект върху храните. Потенциал за намаление на цените у нас Ангелов вижда и в това, че България получи изключение за по-евтин петрол. „Но това все още не се е отразило на цените, трябва да намерим някакъв начин да стимулираме рафинерията да прехвърли поне някаква част от това изключение върху крайния потребител, за да може да се стигне до цени от 2,70-2,80 лв./литър”, коментира икономистът. 

Огнян Боюклиев от своя страна отбеляза, че не бива да се сравняват цените на пшеницата през януари и юли, защото сега се събира новата реколта и цената винаги е най-ниска по това време. Относно намаляване цените на горивата експертът заяви, че е за френския модел с агродизел, който е само за земеделските стопани по време на кампанията.