За много от производителите на слънчоглед у нас изборът на хибрид за тази пролетна кампания вече е направен. И неговото име е Дженова. Те имат на разположение изпробвана генетика, която ще им даде спокойствие и увереност, че ще получат добри резултати, независимо какви изненади са подготвили пролетта и лятото на 2018-та година.
 
 
Хибридът се предлага ексклузивно от фирма Булагро и печели все повече почитатели. Той е двулинеен линолов, средно ранен хибрид. Характеризира се със средно късен цъфтеж, с ниски до средно високи растения, устойчиви на полягане и лесни за реколтиране. На полето Дженова може да бъде разпознат по хомогенната и добре озърнена пита.
 
„Експертизата и практиката са важни“, твърди управителят на Булагро Христофор Бунарджиев. 
 
 
„Онова което предлагаме първи, ние го изпитваме на нашите полета. Ако става, ако сме доволни, означава, че може да го предложим на нашите партньори. Така доверието е взаимно“, допълва един от най-успешните бизнесмени в българското земеделие.
 
Така за трета поредна година Дженова ще заеме своето място на полетата на много земеделци у нас. Един от тях е Гиоргиос Константинос Анастасиу, земеделски производител в село Изворово,Търговищко. 
 
Той залага основно на хибрида Дженова. „Този хибрид го сея вече 3 години. През първата направих опит с Дженова върху 400 дка и получих много добри резултати, отчетохме около 250 кг/дка, което е рекорд в общината. Затова следващите две години реших да сея основно този хибрид. Дженова ме спечели с това, че излезе много устойчив и на влага, и на суша, даже на градушка, както стана тази година. Освен това се развива много добре“, отбелязва стопанинът. 
 
Хибридът не разочаровал фермера и през последната стопанска година. 
 
„Почвите в района, където работя, не са еднакви - има и по-слаби, има и по-плодородни. Освен това климатичните условия тази година бяха много трудни. Пролетта, като започна сеитбата, имаше много дъждове и ниски температури. Около 30-40 дни след сеитбата пък падна лоша градушка. Но по мои наблюдения, това не повлия на развитието на слънчогледа и след жътвата Дженова ме зарадва отново с висок добив. Под 200 кг/дка не съм падал, а рекордът ми беше от едно поле - 320 кг/дка“, допълва стопанинът. 
 
Като практичен земеделец, Гиоргиос Анастасиу заложил и слънчогледови хибриди на конкурентна фирма, за да сравни развитието и крайните резултати. По-добре по всички параметри се представил Дженова. 
 
 
„Да, направих такъв опит и разликата беше съществена - по-големи пити, добре озърнени, по-тежка семка. Изобщо разликата си личи видимо. Маслеността беше около 44- 45%. Мога да кажа, че Дженова покрива всички мои очаквания“, посочва земеделецът. 
 
Неслучайно хибридът Дженова привлякъл вниманието и на други земеделци. „Постоянно имам запитвания от мои колеги какъв е този слънчоглед. С удоволствие го препоръчвам на всички, защото е много добро решение, особено за условията на Северна България, където аз го отглеждам“, споделя Анастасиу. 
 
Земеделецът Невзат Ахмед от русенското село Смирненски също е впечатлен от Дженова. „Миналата година засях 500 дка Дженова, от които съм получил среден добив 370 кг, а от 44 дка земя изкарах цели 490 кг! И най-важното – маслеността му беше 44,2%, благодарение на което ми го изкупиха за маслобойна“, казва той. 
 
Жечка Дрянова от земеделска кооперация „Звезда“, село Михайлово, общ. Стара Загора, сподели, че кооперацията сее Дженова от две години, след като са направили опити с хибриди на Косад Семанс и именно Дженова се е представил най-добре от всички. 
 
„През изминалата година увеличихме значително площите, засяти с Дженова, и отчетохме среден добив от тях 292,5 кг/дка. Това беше най-добре представилият се хибрид при нас през тази стопанска година. За следващия сезон определено смятаме да увеличим още декарите с Дженова и го препоръчвам горещо на всички, защото резултатът е отличен и съм сигурна, че и занапред ще продължи да се представя така добре, както и досега“, посочва Дрянова.
 
Хибридът Дженова се отличава с редица предимства: силен начален старт при поникване, изравнен, стабилен посев, а семките са плътни и с високо маслено съдържание. 
 
 
Подходящ е за отглеждане в студени райони и е с отлична устойчивост на суша, а в края на цикъла отдава много бързо влагата. През стопанската 2017-та година хибридът се представи повече от стабилно във всички региони на страната, със средни добиви от 280-290 кг/дка в Южна и до 350-380 кг/дка в Северна България. 
 
За повече информация и контакти посетете сайта Булагро Груп Холдинг ЕАД и на zashtita.bulagro.bg