Единственият ефективен начин за справяне с Ку-треската е чрез използване на ваксинация, категоричен е известният у нас ветеринарен лекар на редица стопанства д-р Красимир Колев. Агри.БГ разговаря с експерта по повод завишеното разпространение на болестта сред медицинските лица във фермите у нас.

Идат празници, крадат агнета

От Българската агенция по безопасност на храните  (БАБХ) обявиха шест нови рискови области за разпространение на Ку-треска сред ветеринарни лекари -  Варна, Монтана, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен. Стана ясно, че 49% от изследваните общо 233-ма официални ветеринарни лекари от 25 области на страната са преболедували Ку-треска. 42 случая с остра фаза на инфекцията са установени в 19 области. Същевременно от Агенцията не съобщават за ново огнище на заразата по самите животни, което навежда на мисълта, че някъде по-веригата липсва установяването на болестта.

"Поради това, че Ку-треската е ендемична за цялата територия на България, последствията от нея за човешкото здраве и икономическият удар върху млечните ферми (кравеферми, овцеферми, козеферми) правят контрола и превенцията на това заболяване от изключителна важност за човешкото благоденствие в съвременните общества", категоричен е д-р Колев и заявява:

За да се ограничат и ликвидират случаите при хора и животни, е необходимо на първо място да се контролират животните (източникът на инфекция) и средата около тях.

Специалистът подчертава, че преживните животни (овце, кози, говеда) са главен резервоар за заразяване на хората и на околната среда.

„Ваксинацията на животните ще намали излъчителството (премахва се или ограничава източника на инфекция) и се понижава контаминирането на околната среда. Едновременно с това незаразените животни в момента на ваксинацията стават невъзприемчиви и така се елиминира бъдещо излъчителство.

Изводът е, че до момента единственият начин за ограничаване и ликвидиране на излъчителството на причинителя на Ку-треската е чрез ваксинация, която дългосрочно решава проблема. Така постепенно с времето се елиминира и риска от заразяване на хора и епидемичните избухвания в човешкото общество“, обяснява д-р Колев.

Лекарят коментира, че нуждата от рутинна ваксинация често поражда въпроси у фермери и ветеринари за нейната безопасност. „Огромният практически опит върху голям брой животни, особено в Западна Европа, а и в България, доказа, че ваксината е безопасна, както за бременни, така и за незаплодени животни“, информира д-р Колев и подробно обясни:

"Необходимо е да се има предвид, че след подкожното ѝ приложение може да възникнат леки отоци, които преминават бързо и без последствия. Опитът, който имаме с кози в България, показа липсата на каквито и да е отоци след приложението на ваксината. Използвайки козите, като еталон за висока чувствителност и мерило за поява на странични ефекти, установихме изключително добра поносимост при този животински вид без локални и общи странични ефекти.

Без локални и местни реакции се държи ваксината и при приложението ѝ при овце. По отношение на млечната продуктивност след ваксинация, отделни автори съобщават за леко намаляване на млечността при кози, което е преходно и се дължи по скоро на стреса от манипулирането, особено ако е грубо".

Експертът е напълно убеден, че ваксината е безвредна и безопасна, както за здравето, така и за продуктивността на животните.

„При овце се доказа, при стадна Ку-треска, че след ваксинация се понижава процентът на абортите. Тези резултати са от теренни наблюдения във Франция от 2008 г. до 2010 г. в 120 стада, инфектирани с C.burnetii (Ermel RW et al.).

При овцете е изключително важно да изпреварим с ваксинация девствените стада преди тяхното естествено заразяване. Затова се препоръчва ваксинация на всички здрави стада с овце намиращи се около вече заболяло стадо.

Опитът на терен при овце показва, че във вече заразени стада само продължителната ваксинация води до намаляване на процента на излъчителството на бактерията. Абортите спират и намаляват още след първоначалния ваксинален курс. В заразените стада ваксинацията трябва да стане част от задължителния годишен ваксинационен календар за години напред. Така постепенно с времето ще се преустанови и заболяването в заразените стада“, компетентно обяснява д-р Колев.

Той споделя още данни от Нидерландия, където през 2009 г., след задължителна ваксинация при млечни овце, се наблюдава намаляване на случаите при хора, което доказва положителния ефект от ваксинацията за публичното здраве. Не са констатирани и съобщени никакви странични ефекти при ваксинираните животни. Изводът е, че ползите далеч надвишават риска.

Според д-р Колев обръщайки сериозно внимание на заболяването и регулярното ваксиниране ще доведе до следните ползи:
  1. Защита на здравето на хората.
  2. Подобряване на репродукцията в засегнатото стадо, намаляват абортите, преждевременните раждания, задържаните плаценти, метритите и повторките.
  3. Ликвидира се риска от унищожаване на мляко при избухване на заболяването и при налично излъчителство дори и без клиника на заболяване.
  4. Елиминира се използването на антибиотици, както досега се препоръчваше в стада с Ку-треска, които не решават проблема, а само временно го потискат. Освен това антибиотиците повишават риска от възникване на вторична резистентност при други микроорганизми.

Ку-треската е инфекциозно заболяване, към което обществото си позволява лукса да има пренебрежително отношение или най-малкото непознаване. Шансът да ограничим драстично това заболяване при хора и животни използвайки ваксинация, е единствения правилен начин за борба с тази болест“, каза за финал д-р Красимир Колев.