Бившият заместник министър на земеделието по времето на Тройната коалиция - Димитър Пейчев, участва със своя фирма в строежа на нов пазар в Пловдив. На официална церемония днес представители на Общинската администрация в Пловдив представиха изпълнителя на проекта за новия "Четвъртък пазар" - фирма "Евроремонтстрой", която пък е наела за подизпълнител фирмата на Димитър Пейчев - "Тракия РМ". Новият пазар ще струва 1 616 676 лева без ДДС.

 

Припомняме ви, че "Тракия РМ" е наследник от 1991г. на държавното предприятие "Редки метали". Управляваната от съпругата на Димитър Пейчев, Халина Пейчева фирма е регистрирана като земеделски производител и обработва земи в село Момино - Община Раковски и село Съединение - Община Братя Даскалови. Освен това Пейчеви имат и 305 декара лозе в село Съединение, което е финансирано по проект от 2008-а година по мярката за "Преструктуриране и конверсия на винени лозя". Бившия земеделски зам. министър, известен с прозвището "Чичо Митко" има участие и в хотел "Йонико" в Минерални бани, Хасковско, както и хотел "Мечта" до Смолян.

 

През април стана ясно, че "Тракия-РМ" ЕООД е едно от 11 български дружества, които са получили най-големите директни плащания за хектар обработвана земеделска земя за 2008 г. Семейната фирма на зам.-министъра е получила 1 657 744 лв. от ЕС. Проспериращ земеделец се оказа и 26-годишната щерка на “чичо Митко” Галина Димитрова Пейчева-Митева. Тя е спечелила проект за 1 320 120 лв. в бащиното си ведомство за закупуване на земеделска техника за пшеница. Това сочат данните от списъка с одобрените проекти по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони. Галина е регистрирана като производител на зеленчуци, дини и пъпеши, и други специфични продукти на пловдивската улица "Околчица" 23, сочи справка във фирмения регистър ДАКСИ.

Интересни данни за "бизнеса" на девойката изникнаха и от съдебно-правните масиви. Оказа се, че Галина има дялове в 4 фирми. Общ бизнес я свързва с Николай Банев и с пловдивския бизнесмен Ветко Арабаджиев в регистрираната през 2007 г. "Любимец Агро” ООД. Банев притежава 50 % от капитала на дружеството, а Галина и Арабаджиев по 25 %. Фирменият регистър сочи, че 26-годишната щерка има завидни знания в различни области. И освен от земеделие, Галина е твърде веща в областта на енергетиката и счетоводството. Тя управлява специализираната в производство на котли за отопление и радиатори с неелектрическо загряване "Термотехника". Собственици на дружеството са инвестиционният фонд "Златен лев, холдинг "Нов век", Министерство на икономиката и група физически лица, които държат 79 % от капитала. Галина Пейчева е едноличен собственик на "Еконт мениджмънт" с предмет на дейност данъчни консултации и счетоводни и одиторски дейности. Счетодната фирма държи 50% от капитала на пазарджишкото дружество "Енергогруп", което произвежда енергия. Младата бизнес дама е собственик на 100% процента на друга фирма, работеща в енергийната сфера. “Евроват” ЕООД е регистрарана в пловдивското село Момино село на 4 февруари тази година. "Ер-Ги" е поредната фирма на министерската щерка. Там тя притежава 40% от акциите. Дружеството се занимава с търговия на едро.


Димитър Пейчев не знаел, че прокоратурата е започнала разследване срещу него