Седмицата освен с политически страсти беше наситена и с недоволство на фермери, които се оказаха без пари по екосхемите.
Причината е в технически грешки, които пречат на стопаните и правят тяхното кандидатстване невалидно пред държавата. Всъщност именно затова от Националната асоциация на зърнопроизводителите искат опростяване и намаляване на екосхемите и промяна на Стратегическия план.

Не му върви на този План! 

Едно правителство го започна, друго го ремонтира, трето го внесе, четвърто му оправя забележките и пет и шесто му правят промяната. Но какво се казва – по-добре късно, отколкото никога.

Сега промените ще бъдат предложени от Националната асоциация на зърнопроизводителите. За целта има сформирана работна група към асоциацията, която анализира слабите места в работата на екосхемите и обобщава предложенията за подобряване на условията за работа. После тези промени ще бъдат внесени и разгледани на заседание на Комитет по наблюдение

Пред Агри.БГ председателят на Управителния съвет на НАЗ Илия Проданов обясним, че е необходимо да се регулират и административните срокове, за да може един земеделски производител да има нормални условия за работа. Другото важно изискване е автоматизацията на данните. Има редица различни електронни системи, дневници, в които се вписват същите и различни данни и в крайна сметка земеделският стопанин става разноглед. Ето тук идва ролята на намаляването на административна тежест, която е затиснала като войнишки ботуш родния производител.

А на фона на земеделските проблеми е редно да подчертаем, че все още нямам сформирани ресорни комисии в Народното събрание, за редовно правителство дори няма да отваряме темата...

За какво си говорихме в новия епизод на AgriПодкаст - вижте видеото.

Четете Дарик в Агри.БГ и случайте Агри.БГ по Дарик радио.

Всички епизоди⁠ на AgriПодкаст 
🎧: Ние сме в Spotify: ⁠https://bitly.ws/stav
🎧: В Anchor: ⁠https://bitly.ws/3fxAY
🎧: Както и в Google Podcast: ⁠https://bitly.ws/sJtI