210,85 евро/ха е индикативната годишна ставка за новия програмен период 2023-2027 г. по Екосхемата за поддържане и подобряване на биоразнообразието в горски екосистеми, информират от Министерството на земеделието.

Новите правила за подпомагане няма да се отлагат

Интервенцията ще се прилага в рамките на обработваеми земи, които са обградени от горски територии и/или попадат в територии на ловни стопанства и/или са гранични на такива. 

Планира се бюджетът да бъде 8 564 937,85 евро годишно, като общото финансиране за петте години на новия програмен период се изчислява на 30 833 860,60 евро. 

Отглежданите култури не трябва да се третират с продукти за растителна защита. По този начин се повишава екологичната стойност на практиката, която намалява химическия натиск върху земеделската площ. 

Отглежданите земеделски култури в рамките на интервенцията не се използват за добиване на продукция, а се оставят за изхранване на дивите животни и птици. Целта е подобряване на биологичното разнообразие. Не трябва да се извършват обработки на почвената повърхност в периодите на гнездене на птиците, допълват от ресорното министерство. 

Припомнете си и предишните ни публикации относно екосхемите за запазване и възстановяване на почвения потенциал; за поддържане и подобряване на биологичното разнообразие и екологичната инфраструктура; за поддържане на биологично земеделие; за намаляване използването на пестициди; за екологично поддържане на трайните насаждения; и за екстензивно поддържане на постоянно затревените площи.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg