Догодина ще има водна криза в земеделието. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в Народното събрание. Затова той поиска подкрепа и съдействие от депутатите за разрешаването на проблема, като обясни, че към момента обезпечеността на язовирите е между 40 и 45%.

Дадоха на кладенците още две години

"Аз телефон с дядо Боже нямам, не знам дали ще вали. Тази година дадохме вода на всички, догодина имаме 45%, ако ги увеличим на 70-75%, ще направим цял един отрасъл. Елате в Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Обещавам, ще ви запозная с цялата картина, ще ви покажа черните карти, снимки. Елате да обмислим дали си заслужава да помогнем на земеделците и следващата година да оцелеят”, призова екоминистърът.

Емил Димитров:  „Напоителни системи“ са унищожени. А това, което не е изрязано, не работи и загубите са колосални, добави той.

„Ние сме в изключителна криза поради престъпно бездействие по ремонтиране на земеделските язовири и унищожаването на националната напоителна система“, каза още Емил Димитров.

Той посочи, че страната ни има уникална водна система - къде по-запазена, къде не. 

"Тази система, независимо от безумията върху нея с лек ремонт, една помпена станция, може да спаси земеделците, но трябва да заработи веднага", каза министърът и добави:

“Вместо да пилеем водата в реката, да я съберем и догодина земеделците да получат вода приблизително в размер, равен на тазгодишния”, заключи Емил Димитров.

Скоро Агри.БГ ще ви представи и другата гледна точка, на земеделците, според които това изказване на екоминистъра е политическо.