Нито една от общините в Североизточна България не подпомага чрез земеделски земи от общинския си поземлен фонд социално слаби жители на общината. Това установи проучване на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, съобщава Монитор.

Фермери, вижте новото райониране по мярка 13

Половината от общините в Североизточния регион на планиране отдават за ползване земеделски земи от общинския си поземлен фонд без търг и конкурс, но не и за социално слаби.

Изследването на експертите е с цел да проучи наличието на местни политики за използване основно на необработваеми земи, като част от социалната политика на общините.Обхванати са 22, или малко над 62%, от общините в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен. 

14 от общините категорично заявяват, че не прилагат политики и схеми за подпомагане на малоимотни и социално слаби жители чрез предоставяне на земеделски земи, а други 8 отказват да отговорят.

Като едно от основанията за липса на такива политики е посочено: „Защото не е отразено в наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество“, която се приема от самите общински съвети.

"Търсенето на нови възможности за социална подкрепа на уязвими групи от населението на местно ниво е особено актуално в условията на глобалната пандемия от COVID-19", коментира Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. 

Липсата на достатъчно финансови възможности за подпомагане в национален мащаб, поставят въпроса за подкрепа на местно равнище, като се използва потенциала на всички материални ресурси, включително на земите от общинския поземлен фонд.

"В условията на глобална икономическа криза се повишава значението на делегираното нормотворчество на местно ниво и местното самоуправление за преодоляването на икономическите последствия. Използването на общински земеделски земи за подпомагане на социално слаби не само не противоречи на финансовите интереси на общината, но и ще спомогне за оптимизиране на финансовия и социален пакет от мерки в подкрепа на уязвимите групи граждани", смята адвокат Александър Асенов. 

Предложението на еколозите към местните власти е да използват неблагоприятната икономическа ситуация, за да намалят процента на пустеещите земи в общините и в същото време да стимулират земеделско производство за задоволяване на собствени нужди от домакинствата. Готови са да предоставят и консултации на общинските власти в тази насока.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Обявиха търг за свободните земи във Врачанско

Субсидии ще се отнемат за пожароопасно поведение и тази година

Започна подготовката за жътвената кампания