На територията на Агроекологичния център към Аграрен университет – Пловдив е изградена първата по рода си учебна биоферма за работа с деца „Слънчева градина”. Това каза за Фермер.БГ проф. д-р Христина Янчева, ректор на университета.
 
 
Проектът е финансиран от Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България. Целта на биофермата „Слънчева градина” е да допринесе за екологичното образование на децата, както и да повиши знанията на студенти и ученици за устойчивото производство и по-специално за биологичното земеделие, за устойчивия начин на живот и опазването на околната среда.  
 
„Слънчева градина” обединява усилията на университетски преподаватели, местни власти, регионалните инспекторати по образование, учители, неправителствени организации за екологичното възпитание на децата и формиране на екологична култура.
 
 
Агроекологичният център е звено на Аграрния университет – Пловдив, в което приоритетно се развиват следните направления:
 
Образование и научни изследвания в сферата на биологичното земеделие и агроекологията.
 
Популяризиране на биологичното и устойчиво земеделие в България в партньорство с Министерство на земеделието, храните и горите и неправителствени екологични организации от страната и чужбина.
 
Консултации на фермери, общини и предприемачи при изготвяне на технически и бизнес-планове за преход към биологично производство, за управление на фермата и развитие на селските райони.
 
Предоставяне на специализирана литература.
 
Участие в национални и международни проекти за биологично земеделие. 
 
От 1994 г. функционира и като Демонстрационен център за биологично земеделие, чиято производствена база предоставя възможност за обучение на студенти, преподаватели, фермери и агрономи-специалисти в областта на производството на биологична растениевъдна продукция. 
 
Аграрният университет – Пловдив обявява допълнителен прием на студенти за бакалавърските специалности: Агрономство, Растителни биотехнологии, Декоративно градинарство, Зооинженерство, Екология и опазване на околната среда и Управление на регионалното развитие.