Годна за използване е само вълната на 40-50 хиляди овце, тази от останалите 1 милион овце никой не я иска, заявява Михаил Михайлов от Националния съюз на говедовъдите пред БНР по повод зачестилите сигнали за ежегодно изхвърляни хиляди тонове вълна у нас.

CAPA: Цената на биологичното краве мляко се повишава

„Тя не става за нищо и трябва да бъде по някакъв начин отстранена, изхвърлена”, допълва браншовият представител. Животновъдни организации алармират, че проблемът крие екологичен риск, защото отпадъците се изхвърлят в реки, дерета или се горят, а никой в държавата не търси решение.

Почти никой, освен пряко засегнатите, не си дава сметка за мащабите на проблема, казва Михайлов и пояснява: 

„Вълната не само че не може да се продаде и фермерите да получат допълнителни доходи, а дори не може да се изхвърли. Допреди 3-4 години вълната е била изкупувана по 20-50 стотинки. През последните две години са вземали вълната, без да я платят, а сега вече никой не се интересува.“

По думите му във фермите се трупат огромни количества вълна, която задръства кошарите и затруднява животновъдите. „Спасяват се поединично, изхвърлят я в долове, дупки, реки, където и да е, само да не е във фермата. Става дума за 3 хиляди тона вълна годишно”, уточнява Михайлов. Загубата за фермера идва и от разходите по стригане на овцете. Работещата текстилна промишленост преди е решавала донякъде този проблем, но това не е единствената причина.

Овцете, които ние отглеждаме и развъждаме, не могат да произвеждат качествена вълна. Всички държави в Европа са на този хал, обяснява Михайлов.

Оказва се, че има начин непотребната вълна да се превърне в продукт, например в тор.

„Нашите комшии, румънците, миналата година откриха една фабрика, която започна да произвежда тор. Съхранява се 6 месеца в почвата и е изключително благоприятно да се използва в райони, в които има суша.“

Непотребната вълна може да намери приложение още в изолации и опаковки. Нормативно в Европейския съюз вълната е определена като отпадък. Това води до опасения дали в един момент фермерите няма да бъдат принудени да заплащат за депонирането й.

Според животновъдите държавата и браншовите организации трябва да потърсят варианти за решаване на проблема - или да се възложи на някой от научните институти да разработи идеи за приложението на вълната, или да се предвиди възможност за финансово подпомагане на фермерите.