Без помощта на еврофондове и куп бюрократични институции семейството на  Румяна и Кольо Иванови от великотърновското село Павел отглежда 11 дка с екологична мента в двора на селската си къща.

Засега инвестицията в масива е от порядъка на няколко хиляди лева, като пазарът на продукцията е подсигурена в Германия и очакванията са растението да се продава вероятно по 2 лева за сух стрък, когато му дойде времето. Паралелно с това пъргавото и новаторско семейство смята да разшири този си бизнес в село Павел и да сложи анасон и бял риган, пак екологични и пак за Германия.

-

На този етап 57-годишният Кольо Иванов е купил около 70 дка земи в селото, но ще му трябват още поне толкова за напълно частната инициатива.


И двамата съпрузи са инженери лесовъди и преди време са се завърнали от Стара Загора в родната къща на Румяна в село Павел.  Както самите признават, нямат нужда от пари, защото са преуспели, но не могат да стоят със скръстени ръце в селото. Трябва да правят нещо, но което обаче все пак разбират. Не са и от хората, които си слагат главата в торбата, и първо са си уредили пазар за начинанието. По груба сметка засаждането на 11 дка с мента им струва по над 300 лева инвестиция в декар.

-

Сами поливат и копаят, защото за тях срамна работа няма. Когато говорят за начинанието си, те постоянно се усмихват, което се случва рядко в днешната постоянно пъшкаща България…

 
 източник: в-к Борба