Екологично произведени български продукти представят биофермери от цялата страна на специализиран биопазар, който се провежда в Банско в петте дни на международния джаз фестивал Банско 2013 – от 8 до 13 август. Инициативата е на Българска асоциация „Биопродукти” и е подкрепена от Община Банско.

Откриването на биопазара, побрал в дървена къщичка българската екопродукция, съвпадна с откриването на джазфеста от президента Росен Плевнелиевл, предаде репортер на Фермер.БГ.

Биопроизводителите предлагат на жителите и гостите на Банско произведни по екологичен начин сладка от арония и сини сливи, сироп от рози, биовино, петмез, биозеленчуци, плодове, млечни и месни продукти, лимец, билки, ядки, луканки, мед. Над 20 биопроизводители от странта, членове на Българска асоциация „Биопродукти“, участват в изложението.




За фермерския биопазар в Банско са Диана Трифонова, началник отдел „Биологично земеделие“ в Министерството на земеделието и храните, и Евгения Митрова, директор на дирекция „Растениевъдство“ в МЗХ.

Както предварително производителите споделих пред Фермер.БГ организирането и провеждането на фермерски пазари е начинът екологичната българска продукция да достигне до крайния потребител.



За днес,  9 август е насрочен специализиран семинар на тема „ Предимствата на биоземеделието“ и в него ще участват представителите на МЗХ Диана Трифонова и Евгения Митрова. Срещата е насочена към производители от региона на Банско, тъй като това е един от екологично чистите райони на страната, което го прави много подходящ за биоземеделие. Затова малките земеделски производители и фермери трябва да знаят повече за предимствата на биоземеделието и за възможностите на финансово подпомагане, каза за Фермер.БГ Диана Трифонова. Началото на форума е 11 часа в сградата на Община Банско.






 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!