Три български и пет словенски местни инициативни групи  (МИГ) са обединени в нов проект „Еко-кошница, моля!“. Партньори от българска страна са МИГ „Тунджа“ (водещ партньор), МИГ „Балчик-Генерал Тошево“ и МИГ „Елхово-Болярово“, съобщиха от Областния информационен център в Добрич.

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

Словенските местни инициативни групи са представени от МИГ „Горна Савиня и долината Шалек“, МИГ „От Похорие до Бохор“, МИГ „Обстолие в Козянско“, МИГ „Разноликост подежеля“ и МИГ „Сподние Савинские долине“.

Проектът „Еко-кошница, моля!“ е насочен към приобщаването на производители и преработватели на здравословни, местни и органични храни към целите на стратегията "От фермата до трапезата". В рамките на проекта ще бъдат реализирани съвместни събития за подкрепа и промотиране на местни и биопродукти. 

На териториите на МИГ у нас и в Словения предстои да се анализира състоянието на производството, преработката и предлагането на местни и органични храни. Този анализ ще  даде представа за разликите и приликите, и ще подпомогне трансфер на добри практики и опит между двете страни.  Също така ще бъде осигурена и разпространена информация за начините на производството, дистрибуцията и маркетинга на местни и биопродукти.

Партньорите ще създадат съвместен каталог "Еко-кошница, моля!“ и интернет базиран виртуален Агробиоцентър на български, английски и словенски (с QR code). Предвидено е на територията на всяка МИГ да се проведат обучения, свързани с производството на продуктите, както о провеждането на фестивални събития.

Българските МИГ ще бъдат подкрепени с 464 696 лв. по подмярка 19.3 “Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ по ПРСР. За дейностите на словенските МИГ одобреното финансиране е 492 198 евро. Продължителността на проекта е 24 месеца - до март 2025 г.