Ветеринарните екипи, които извършват евтаназия на овце и кози в районите с чума по дребните преживни животни, са изтеглени от село Шарково, тъй като там е имало протести и опити за физическа разправа със служителите.
 
 
Д-р Ивайла Давидова от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи това днес по време на брифинг, организиран от Съюза на ветеринарните лекари в България.
 
Тя обясни, че е трябвало да се направи избор между два възможни варианта, като единият е бил служителите да се изтеглят. 
„Другият вариант е полицията да нападне хората. Да има насилие върху хора. Знаете, един вид насилие поражда друг вид насилие“, допълни д-р Давидова.
 
„Още 115 животни трябва да бъдат евтанизирани в Шарково“, уточни д-р Николай Георгиев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в област Ямбол.
 
Според него, тези животни са стояли твърде много в близост до заразата и рискът от разпространение на инфекцията остава.
Опасността е заради запазването на живота на 115 животни да се изложат на риск 1,3 млн. овце в България и общо 100 милиона в Европейския съюз, отбеляза д-р Михаил Бащавелов, председател на Съюза на ветеринарните лекари в България.
 
Ветеринарите призоваха също да се уведоми обществеността какви са рисковете в селищата с огнищата „да има хора, които не са екипирани“.
 
Д-р Давидова потвърди, че някои от ветеринарните екипи са използвали помощта на местни роми, предложени от общинските власти, тъй като част от предприеманите мерки са били свързани с тежък физически труд.
 
„Нашите екипи са облечени в предпазни облекла, включително и ромите, които извършват тежък физически труд в рамките на предприеманите мерки“, допълни д-р Давидова.
 
 
По думите й, може да се смята, че всеки предмет, всеки човек и всяко животно може да пренесе болестта. Тя уточни, че труповете на умъртвените животни не се изгарян, а общинската администрация определя подходящо място, където да бъдат загробени. То трябва да бъде далече от населеното място и далече от вододайни зони. Не се допуска използването на мобилни инсинератори, тъ като те са превозни средства и може да разнесат заразата.
 
Според ветеринарните лекари, прилагането на живата ваксина у нас не е добър вариант, тъй като тя съдържа обезсилен жив вирус. Ваксинираното животно няма да се разболее, но може да бъде преносител на вируса към неваксинирани животни. При тази ситуация има опасност от пълна забрана за износ на мляко, млечни продукти и месо от български овце и кози. 
21 дни след ликвидиране на огнището и след прекратяване на заболяването, засегнатата ферма може да бъде населена с нови животни. 
 
„Внушава се, че не са взети мерки. Това не е вярно. Техника и препарати са дислоцирани в службата в Болярово, третирани са дворовете, фермите и  улиците на населените места. Всичко е направено коректно. Това, което се случи последно, беше изключително провокативно. То не ни даде възможност да завършим евтаназията цикъла с дезинфекцията и се саботира целия този процес в Шарково.  Бяхме подложени на провокации и обиди. Днес тази техника не е там. Вчера имаше посегателства, опити да се режат маркучите, опити да се ритат колегите. Можеше да стане конфликт, да се посегне на двамата мои колеги. Това са крайности“, коментира д-р Георгиев.
 
Д-р Бащавелов уточни, че болестта чума по дребните преживни животни е класифицирана като особено опасна, силно заразна и подходяща за употреба като биологично оръжие.