Екарисажът в Шумен спира работа от днес, защото в края на миналата седмица изтече  договорът на дружеството с Агенцията по безопасност на храните. Сега екарисажът няма правно основание да извършва своята дейност.
[news]
„Това е по отношение на събирането, транспортирането и обезвреждането на трупове на умрели животни, която е от изключителна важност за екологичното равновесие в страната", поясни Мирослав Александров - управител н екарисажа в Шумен, цитиран от Дарик.
 Работата на единствените два екарисажа в България - тези във Шумен и Варна е без алтернатива и при спиране на работата им, няма кой да обезврежда труповете на умрели животни, което представлява сериозен риск от екологична криза.
 
Процедурата по сключването на нов договор отнема поне месец, а от Агенцията все още не са стартирали такава, поясниха още от шуменския екарисаж. „Считам, че в тази ситуация ще се докаже в действителност държавата, до колко е заинтересувана за здравето на собственото си население, за здравето на животните и за икономиката и бизнеса, като цяло в страната", заяви Мирослав Александров. По думите му, многократните запитвания към Агенцията във връзка с договора за дйността са останали без отговори. Той допълни, че ситуацията с екарисажа във Варна, който обслужва територията на 10 области от страната е същата.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!