Европейската комисия (ЕК) проведе първата си дискусия относно следващата многогодишна финансова рамка. Срещата се проведе на 10 януари.
 
 
"Бюджетите не са счетоводни упражнения. Нека първо да обсъдим Европа, която искаме. Аз съм против стария дебат между така наречените "нетни получатели" спрямо " нетни платци" в бюджета на ЕС. Когато става дума за ЕС, ние всички сме нетни получатели", каза Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК, по време на дискусията.
 
В речта си за състоянието на ЕС на 13 септември, той отново спомена бюджета. Тогава Юнкер подчерта, че ЕС се нуждае от бюджет, който да отговаря на неговите амбиции и да има готовност да посрещне неговите предизвикателства. 
 
Освен това Комисията вече започна серия от обществени консултации във връзка с приоритетите на ЕС, които следва да бъдат отразени в следващата многогодишна финансова рамка. 
 
И все пак очакванията са бюджетът на ЕС да продължи да инвестира в отварянето на работни места и иновации, като същевременно се справи и с големите предизвикателства на предстоящото десетилетие - цифровата революция, глобализацията, изменението на климата, миграцията, отбраната и сигурността. 
 
До 8 март гражданите на ЕС могат да участват в анкета и да изразят мнение къде в ЕС има най-голяма добавена стойност и къде трябва да съсредоточи инвестиционната мощ на Съюза, за да се увеличи максимално въздействието на всяко инвестирано евро.