Европейската комисия (ЕК) забрани неоникотиноида тиаклоприд по препоръка на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). Пестицидът е известен повече с търговските си имена Calypso и Biscaya.

За пчелите: Франция забрани още два инсектицида

Експертите коментират доказаната вреда на тиаклопроида за хормоналния баланс на хората и животните. Затова националните органи на държавите членки на ЕС вече са задължени да осигурят използването на алтернативни продукти, когато е възможно.

Още през януари 2019 г. EFSA обяви, че има “тревожна” концентрация на продукта в подземните води. От институцията се оплакаха, че липсата на данни пречи да се оцени рискът на тиаклоприда за хората и животните, и по по-специално за пчелите.

През септември 2020 г. Франция забрани употребата на пет неоникотиноиди, включително тиаклоприд. Три активни вещества (имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам) също бяха забранени в останалата част от ЕС през декември 2018 г.

Тиаклопридът е инсектицид, използван за борба с вредители по културите. Той се полза в растителната защита на царевица, рапица и овощните дървета. Той бе четвъртият неоникотиноид, от общо пет, които бяха одобрени по-рано за употреба в ЕС, но за които от 2013 г. се предприеха мерки за ограничена употреба или директна забрана.

Комисарят Стела Кириакидес, отговаряща за здравето и безопасността на храните, коментира: 

„Има твърде сериозни опасения относно последиците от употребата на този химикал, най-вече заради съдържанието му в подпочвените води, но също и за човешкото здраве“.

Забраната влиза в сила от 30 април 2021 г.