Приветствам решителната подкрепа от страна на държавите-членки на ЕС, която е важна стъпка по пътя на решаване на проблема с търговията с говеждо месо, каза европейският комисар по земеделието Фил Хоган, пише изданието Topagrar.

Колко струва популяризирането на европейските храни?

Страните-членки на ЕС официално предоставиха на Комисията мандат за обсъждане със САЩ на възможността за преразглеждане на функциониращата в момента квота за внос на говеждо месо с хормони или без.

С това решение на ЕС Комисията може да навлезе във формални преговори със САЩ, уточни Хоган.

Следвайки това съвместно решение, Комисията на ЕС има намерение да пристъпи към нов етап в отношенията със САЩ в областта на земеделската политика в съответствие с договореността между президента на ЕК Жан-Клод Юнкер и президента на САЩ Доналд Тръмп от юли тази година.

Хоган подчерта, че в бъдеще няма да има компромиси по въпроси като безопасност на хранителните продукти и стандарти на ЕС по отношение на вноса на земеделска продукция от САЩ. 

Бих искал да подчертая, че тези преговори няма да повлияят върху размера на настоящата квота, нито на качеството на говеждото месо, внасяно в ЕС, допълни Фил Хоган.

„Т.е. ще бъде обсъждани въпроси, свързани с обема на „хормоналното говеждо месо“, уточни той.

В същото време еврокомисарят обеща, че ЕК ще информира страните-членки в течение на процеса на преговорите.