Европейската комисия (ЕК) прие удължаването на изключителните мерки за подпомагане на лозаро-винарския сектор с една година. Подпомагането в сектора по тази линия е приложимо до 15 октомври 2021 г., съобщиха от пресофиса на Комисията.

Винопроизводител: За ресторантите има спасителни мерки, а за нас?

Лозаро-винарският сектор беше един от силно засегнатите от пандемията COVID-19. Той пострада от затварянето на ресторанти и барове в целия ЕС, ограниченията и анулирането на тържества, както и бързите промени в търсенето. Американските мита върху виното от ЕС също допринесоха за трудностите, пред които е изправен пазарът, ограничавайки износа за САЩ.

Приемът за инвестиции във винарни отваря на 1 февруари

Приети през 2020 г., мерките целят максимално използване на бюджета, наличен по националните програми за подпомагане на виното.

С удължаването на мерките ще се прилагат следните изключителни мерки:

Отпускат се помощ за кризисна дестилация, съхранение и авансови плащания: тези мерки позволяват премахването на виното от пазара на ЕС, ограничавайки отрицателното въздействие върху цените и подобрявайки паричния поток на операторите. Държавите-членки могат да предоставят авансови плащания до 100% от разходите на производителите, което им позволява да използват пълноценно средствата си от националната програма за подкрепа, като в същото време освободят по-бързо натиска на пазара.

Приносът на ЕС за всички мерки от националните програми за подкрепа в лозаро-винарския сектор може да достигне 70%.

Освен това се повишава и гъвкостта по програмите за пазарна подкрепа, като инструментите за контрол на производствения потенциал, т.нар инструмент за събиране на реколтата “на зелено” и възможността държавите-членки да адаптират своите програми за подпомагане на сектора.