За да окуражи начини за стимулиране на развитието на селските райони, ЕК обяви търг за пилотен проект на интелигентни еко-социални села, пише на сайта на Комисията.

НАЗ подкрепя запазването на бюджетната рамка на ОСП


Какви са характеристиките, основанията и факторите за успех на тези села?

Какво можем да направим, за да създадем села, които разполагат с жизнена икономика и са атрактивни за живот? Които са екологично устойчиви и са в крак с технологиите?

Приемът на заявления е до 17 май 2017 г., а целта на пилотния проект е да се открият конкретни примери и добри практики за преодоляване на предизвикателствата, пред които са изправени селските райони. Например безработица, неефективни услуги и обезлюдяване.



Релевантни и практични примери могат да бъдат иновативни проекти, които целят стимулиране на кооперативността между фермери и/или други активни групи в селските райони.

Селските райони из цяла Европа се сблъскват със сходни предизвикателства.

Резултатът от проекта ще се изразява в очертаването на заключения, които са приложими в целия Европейския съюз. Ще бъде взето предвид разнообразието от обстоятелствата по региони.



Откриването на обща дефиниция и характеристики на интелигентните еко-социални села ще бъде от полза за последващото облагородяване на селските райони. Тя ще върви ръка за ръка с практични решения.