Националните стратегически планове за ОСП е малко вероятно да бъдат приети преди септември, стана ясно по време на последното заседание на Комисията по земеделие на Европейския парламент, предаде Euractiv. Пет държави, сред които и България, все още не са предали своя Стратегически план за следващия програмен период.

Вижте ексклузивното интервю на изпълнителния директор на БАБХ за Агри.БГ

Срокът за представяне на Плановете на Комисията за одобрение беше 1 януари 2022 г. Една трета от държавите членки обаче закъсняха. „Въпреки че е необходимо процесът да бъде завършен до края на годината, преди новата ОСП да влезе в сила, това не означава, че трябва да ги одобрим в средата на 2022 г.”, каза Михаил Думитру, заместник-генерален директор в ГД „Земеделие и развитие на селските райони“, и прогнозира:

Реалистично погледнато, няма да видя стратегически план на ОСП, приет преди лятото.

Той вижда септември като по-реалистичен срок за одобрение на Плановете. Това е така, защото писмата за наблюдение вероятно ще бъдат изпратени някъде между края на март и април и на държавите членки ще са необходими още около два месеца, за да отговорят. После следва отново да се прегледат всички планове, най-дългият от които е 4000 страници, което също ще отнеме време.

Септември е графикът за онези държави членки, които са подали навреме. Но няколко са пропуснали крайния срок, което допълнително ще забави процеса.

На заседението председателят на комисията Норберт Линс и европейски земеделски асоциации изразиха загриженост относно въздействието, което това забавяне може да има върху фермерите. Думитру посочи, че въпреки че плановете може да нямат одобрение в тяхната цялост, ще има достатъчно сигурност в някои части, за да могат фермерите да действат, докато останалите детайли се уточняват. 

Някои евродепутати попитаха дали тези страни ще бъдат наказани за пропускане на крайния срок, а Комисията обясни, че „не са предвидени санкции“.

Основното им наказание ще бъдат последиците от закъснялото приемане на плана им, което може да има негативен ефект върху самите тях“, коментира Думитру.

Комисията очаква всеки момент да пристигне планът на Словакия, а този на Германия – в средата на февруари. Българският стратегически план също би следвало да е готов до края на месец февруари.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg