Европейската комисия сложи край на постоянните заявки на Литва и Румъния спешно да им бъде разрешена употребата на три неоникотиноида, съобщиха от Брюксел.

ЕП призова за допълнителни действия в защита на опрашителите

Откакто стана ясно, че този тип пестициди са опасни за пчелите, използването им беше забранено в целия Европейски съюз (ЕС). При все това, двете държави не спираха да подават искания към Европейския орган за безопасност на храните, да им се позволи да ползват имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам с цел да контролират разпространението на някои насекоми при определени посеви.

С решенията си от тази седмица обаче Комисията на практика забранява на Румъния и Литва повече да депозират подобни искания. Институцията за първи път прибягва до подобен ход.

"Даването на спешно разрешение за употреба на неоникотиноиди е допустимо само при наличието на строго определени условия. Зелената сделка за Европа подчертава, че устойчивостта на хранителната верига е приоритет за ЕС и ние не можем да приемем страни членки да продължават да използват пестициди, които увреждат околната среда и биоразнообразието, при положение че са налични алтернативни решения", заяви комисарят по здравеопазване и безопаснност на храните Стела Кириакидес.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Забрана за инсектицидите, опасни за пчелите, през деня?

Министерството: Денонощни дежурства срещу отравянията на пчели

Пчеларски протест: Сменете химикалите в нивите и градините!