Европейската комисия (ЕК) ще изиска от България да въведе регламенти за намаляване вредните емисии от селското стопанство. В проекторешение на ЕК са формулирани правила за отчитане на емисиите и поглъщанията на парникови газове в горското и селското стопанство, които досега бяха последните два важни отрасъла без такива общи правила, валидни за целия ЕС.

 

Горите и селскостопанските земи представляват над три четвърти от територията на ЕС; по естествен път те задържат големи количества въглерод и предотвратяват отделянето му в атмосферата, поради което имат важно значение за климатичната политика.Увеличаването на този „уловен“ въглерод дори само с 0,1 процентни пункта, например чрез подобрено управление на горите и пасищата, би компенсирало годишните емисии в атмосферата от 100 милиона автомобила.

 

При все това, досега усилията на селските и горските стопани и техните добри практики, насочени към натрупване на въглерода в горите и почвите, се отчитаха само частично. Причина за това е предизвикателството, което представлява събирането на надеждни данни за въглерода в горите и почвите и липсата на общи правила за отчитане на емисиите и поглъщанията на парникови газове.Но след неотдавнашното решение на Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата относно преработени правила за отчитане по отношение на почвите и горите, прието през декември 2011 г., ЕС е решен да попълни тази празнота в общото отчитане в рамките на климатичната политика. Това ще осигури нови възможности, например за възнаграждения за земеделските производители за техния принос в борбата с изменението на климата, в контекста на Общата селскостопанска политика ( ОСП ) .

 

Комисарят за действията в областта на климата, г-жа Кони Хедегор заяви:„Предложението ни е да хармонизираме правилата за отчитане на емисиите на парникови газове в горското и селското стопанство. Това е първа стъпка към включването на тези отрасли в общите усилия на ЕС за намаляване на емисиите.На проведената в Дърбан конференция всички участващи страни приеха преработени правила за отчитане в тези отрасли.С настоящото предложение ЕС изпълнява поетите ангажименти. Предлаганото проекторешение, също така, ще допринесе за опазване на биоразнообразието и водните ресурси, ще съдейства за развитието на селските райони и ще способства за по-благоприятно въздействие на селското стопанство върху климата“.

 

Какво следва?

Проекторешението за хармонизирани правила за отчитане на емисиите и поглъщанията на парникови газове от горите и почвите ще бъде представено на Европейския парламент и Съвета в съответствие с обикновената законодателна процедура.Предлаганият документ включва и задължение на всяка страна членка да приеме свой план за действие за увеличаване на поглъщанията на въглерод и намаляване на емисиите на парникови газове от горите и почвите в ЕС.От друга страна, проекторешението не включва ангажимент за национални цели за намаляване на емисиите в тези отрасли.Такива цели могат да се определят на следващ етап, след доказване на състоятелността на правилата за отчитане.

 

© 2011-2012 снимка: Трактор.БГ