Европейската комисия ще представи набор от термини за описание на вина с ниско съдържание на алкохол или без алкохол, в опит да подкрепи нарастващия пазарен сегмент, съобщава Euractiv, цитирайки неофициален документ на ЕК.
Общата селскостопанска политика въведе на пазара на ЕС през 2021 г. изразите „деалкохолизирано вино“ (до 0,5 обемни процента алкохол) и „частично деалкохолизирано вино“ (над 0,5% ).
Идеята с въвеждането на новите термини да се улеснят потребителите. Предвижда се да се въведе използването на вино с „нулево алкохолно съдържание“, „безалкохолно съдържание“ и „нискоалкохолно съдържание“.
Според проекта на Комисията „нулево съдържание на алкохол“ ще означава продукти с алкохолно съдържание, което не надвишава 0,05 или 0,1%. Числата все още подлежат на уточнение.
Планът на комисията също така цели промяна на настоящите технически правила относно деалкохолизацията, за да се улесни производството на нискоалкохолни пенливи вина и да се разширят категориите винени продукти, като например разрешаването на нискоалкохолни ароматизирани вина и използването на розе за направата на греяно вино, което е любима напитка през зимата в голяма част от Европа.
Този проект на регламент също така ще даде на комисията правомощия да прави промени в правилата за електронно етикетиране на хранителната информация за потребителите, които бяха приети в реформата на ОСП от 2021 г. Възможните промени ще вземат предвид "нарастващото количество информация, която трябва да бъде направена достъпна за потребителите".
Винарският сектор е един от основните двигатели на излишъка на ЕС в световната търговия със селскостопански продукти. Но промените във вкуса на потребителите, свръхпредлагането и изменението на климата поставят индустрията под натиск, превръщайки я в „болния човек“ на хранително-вкусовата промишленост в Европа.
Разширяването на пазарите чрез възможността нискоалкохолните вина да бъдат по-достъпни за потребителите, е една от препоръките на експертна група, работила по проблемите на сектора.
Проектът на регламент включва почти всички препоръки, като например по-голяма гъвкавост за страните от ЕС в режима на правата за засаждане на лозя, механизмът на ЕС за ограничаване на производствения потенциал и мерки за насърчаване на винения туризъм.
0 КОМЕНТАРА