Европейската комисия e разрешила на България да изплати премии за 116 млн. лв. на тютюнопроизводителите за миналогодишната реколта през 2010 г., съобщават от Министерството на земеделието и храните. Отговорът от главна дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" към ЕК е дошло в събота вечерта.

Разрешението на ЕК идва като отговор на изпратено от България писмо от 14 януари с искане страната да има право да изплати държавна помощ за тютюнопроизводителите. Сумата от 116 млн. лв. ще бъде изплатена през бюджетната 2010 г., като се очаква това да стане в края на първото полугодие на годината, обясни земеделският министър Мирослав Найденов.

Малко преди коледните празници тютюнопроизводителите протестираха на магистрала "Тракия" заради липсата на премии за реколта 2009 г. В отговор на исканията им от правителството съобщиха, че въпросът ще бъде поставен на започващия днес съвет на европейските министри на земеделието. Заради разрешението на Брюксел обаче точката ще бъде оттеглена от дневния ред на срещата.

През следващите дни се очаква фонд "Тютюн"  да проведе заседание, на което ще се обсъди схемата за премиране на реколтата.