Огнищата на чума по дребния рогат добитък, които за първи път се появиха в България и Европейския съюз от края на юни, са повод за редица срещи и разговори на европейско ниво, проведени от ръководството на Българската агенция по безопасност на храните и Главна дирекция „Здравеопазване и политика за потребителите“ (SANTE, бивше наименование SANCO) на Европейската комисия, съобщиха от пресофиса на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 
 
 
Както по-рано стана ясно от думите на министъра на земеделието Румен Порожанов, по този повод на 16 юли (понеделник) в България идва експертна мисия от Главна дирекция SANTE, поканена от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските власти за неразпространение на заразата, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.
 
Днес, 13 юли, д-р Дамян Илиев е на посещение в Югозападна България, за да провери изпълнението на заповедите, издадени съгласно българското и европейско законодателство, за предпазните мерки в трите огнища в Ямболска и Бургаска област.