Справедливият достъп на фермерите до новите технологии предизвикаха активна дискусия в Комисията по земеделие
За първи път Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП (AGRI) предоставя становище по темата „Изкуствен интелект“. Изготвянето му беше възложено на български евродепутат. 

Алан Матюс: Доходите на фермерите не са толкова ниски, колкото се представят

Становището бе подложено на гласуване по време на вчерашното заседание на Комисията, след провеждането на редица експертни дискусии в различни формати. Предстои гласуване по темата и във водещата Комисия по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO). 

Становището засяга редица актуални проблеми, свързани с въздействието върху производството, причинено от изменението на климата, очаквания ръст на световното население и произтичащото от там повишено търсене на храни. То припокрива и целта на стратегията „От фермата до трапезата“, с която се цели да бъде намалена употребата на пестициди чрез цифровизацията на хранително-вкусовия сектор и използването на технологии в областта на изкуствения интелект и Интернет на нещата (IoT). 

В документа се посочват някои основни моменти, като например въпросите, свързани с благосъстоянието, подобряването на условията на труд, защитата на поминъка на земеделските производители, както и изискванията за безопасни храни, хуманното отношение към животните и други, трябва да бъдат приоритет, когато става въпрос за оценка на приложимостта и въздействието на изкуствения интелект и подобни технологии в сектора и селските райони.

Според родния евродепутат са основателни опасенията на селскостопанските работници, че внедряването на изкуствен интелект ще доведе до загуба на работни места. Именно затова се държавите членки се призовават да изготвят и публикуват анализи за въздействието на въвеждането на новите технологии върху работните места и работниците в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Те трябва да бъдат подготвени в социално партньорство и диалог с работодатели, служители и техните синдикати.

Друг важен момент касае постиженията на изкуствения интелект и дигитализацията. Според приетия текст те трябва да бъдат достъпни за всички земеделски производители и животновъди, независимо от размера и местоположението на тяхното стопанство. Освен това малките и средни предприятия трябва да бъдат подпомогнати в своята дигитална трансформация поради ограничения им ресурс.

Българския евродепутат призовава ЕК да включи прецизното земеделие като ключов компонент в стратегията „От фермата до трапезата“, за да се създаде възможност за пълноценно използване на нейния потенциал за устойчиво управление на ресурсите и ефективно производство на храни.

Наред с това се поставя и акцент върху факта, че ЕК е добре да извърши задълбочен анализ на въздействието на съответните технологии върху най-често отглежданите селскостопански животни. Според евродепутатът именно това ще бъде от решаващо значение за проектирането и внедряването на изкуствения интелект в ЕС.