Една от забележките на ЕК, отправена на България във връзка със Стратегическия план за земеделие, засягаше темата за промяна на референтната година на преходната национална помощ за тютюн. Дълго време отговорът на въпроса ще има ли нова референтна година за тютюна тънеше в мъгла.

Фермерите в България са купили техника за близо 1,5 млрд. лв.

Първоначално бяха спрягани три години – 2016, 2017 и 2018 като възможни за нова референтна година. След това се появиха предложения производителите сами да избират най-удобната за тях година от предложените три. Предходният министър на земеделието Иван Иванов коментира дори, че е почти сигурно, че 2018 година ще бъде избрана като референтна. Браншът обаче не се съгласи с това.

Най-накрая има яснота по темата. Националната асоциация на тютюнопроизводитерите в България (НАТ-2010) съобщиха, че през новия програмен период на Общата селскостопанска политика на ЕС 2023-2027, референтната рамка за тютюна ще бъде 2016-2018 г. Именно такова беше и желанието на българския бранш.

Това означава, че всички тютюнопроизводители, регистрирани  според Закона за тютюна и тютюневите изделия, тютюнопроизводители, ще могат да изберат една от тези упоменати нови три години, която да стане нова референтна рамка. По този начин фермерите ще получават върху това производство от посочената година финансови средства по Преходна национална помощ за тютюн за годините на подадени заявления.

"Идеята е да се даде възможност на тютюнопроизводителите, вписани в регистъра през съответните години, да посочат една стопанска година, която да им бъде нова референтна през новия програмен период без право на промяна", изясниха от НАТ-2010.

Освен за тютюна референтната рамка се отнася за цялата схема по Преходна национална помощ, която включва още овце-майки, кози-майки, говеда и земеделска земя.