Европейската комисия прие мярка за изискванията, които трябва да бъдат изпълнени при подаване на заявления за разрешаване на използването на нови ГМО в храни и фуражи, съобщиха от ЕК.

 

Приоритетните цели на настоящия регламент са: да се засили и да се подобри процеса на разрешаване на генно-модифицирани храни и фуражи и да станат ясни изискванията за подаване на искане. Новите изисквания имат за цел да подсигурят по-прозрачен процес и да повишат доверието на потребителите.

Регламентът беше предмет на широки консултации и дискусии между държавите-членки и заинтересованите страни, и беше одобрен на заседание на Постоянния комитет по хранителната верига и здравето на животните (ПКХВЗЖ), проведено на 25 февруари 2013.

Стратегията за оценка на риска, застъпена в регламента, се основава на насоките на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). Наред с мярката, регламентът изяснява протоколите, които трябва да бъдат използвани от кандидатите при провеждане на проучвания, искания за преразглеждане на допълнителни проучвания, веднага когато те станат достъпни. Освен това определя и изискванията за осигуряване на качеството на изследванията, проведени по отношение на ГМО.

Наредбата включва и задължението на компаниите да предадат проучвания на храненето върху гризачи за единични ГМО събития, проведени в рамките на 90 дни, за които предварително е бил разработен протокол от EFSA, въз основа на протокола на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за химикали.  

Този примерен регламент предвижда гратисен период от 6 месеца за компаниите, за да изпълнят новите изисквани. Новите правила ще станат активни 20 дни след публикуването на регламента в Официалния вестник на Европейския съюз.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!