Земеделските производители, които получават европейски субсидии над 5000 евро годишно, да получат с 5% по-малко плащания за 2013 година, за да могат фермерите да се вместят в предложения редуцирани бюджет на ЕС, предложи Европейската комисия, предаде Ройтерс.


Европейската комисия прави това предложение в движение, след като прогнозите сочат, че земеделските субсидии, които ще бъдат изплатени за 2013 година от бюджета за 2014 г., надхвърлят договорения лимит от европейските лидери на срещата през февруари.

Според източници, запознати с предложението на Комисията, чрез освобождаване на първите 5000 евро, изплатени на земеделските производители, намалението ще засегне само 20% от фермите в Европа, които в момента получават всяка година над 5000 евро.

Това предложение може да предизвика недоволството на държавите-членки с по-висок дял на големите фермери, начело с топ бенефециента на европейски субсидии Франция, както и Германия и Великобритания.

Предложението ще обхване фермерите от всички европейски държави с изключение на България, Румъния и бъдещата членка Хърватия, където плащанията по ОСП се въвеждат постепенно.

Намалението ще ореже около 1,5 млрд. евро от сметката за фермерските субсидии, за да я проведе в съответствие с редуцирания бюджет от 41,5 милиарда евро за директни плащания през 2014 г., договорени от лидерите на миналия месец.

В отделни разговори относно реформата на ОСП от 2014 г., правителствата на ЕС твърдят, че само първите 2000 евро плащания следва да бъдат освободени от подобни намаления в бъдеще. Правителствата на държавите-членки на ЕС и Европейският парламент имат време до края на юни, за да се споразумеят по предложението на Комисията.Ако депутатите не могат да се споразумеят в този срок, Комисията е свободна да приеме свои собствени предложения.  
    

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!