Майкъл Ман, говорител на Европейския комисар по земеделието Мариан Фишер Боел заяви, че не му е известно на българската страна да са давани някакви предварителни резултати или заключения. Той допълни, че не може си обясни на какво се основават разпространените у нас твърдения, че възстановяването на плащанията по САПАРД е въпрос на дни.

Ман обясни, че в момента се обобщават данните от проверката и одитният доклад на европейските експерти ще отнеме време. По думите му не може да се говори за деблокиране до дни на замразените средства по САПАРД за България.

Миналата седмица директорът на Държавен фонд “Земеделие” Димитър Тадаръков заяви, че одитът на Европейската комисия в Разплащателната агенция е приключил успешно и резултатите са били готови в петък вечерта. Пред Дарик радио министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова коментира, че е рано Тадаръков да прави подобни изявления.

„Нашите партньори искат да видят конкретни, включително и процесуални действия”, категорична бе Грънчарова. По думите й България и ЕК са в много критична фаза от гледна точка на градежа на доверие помежду си.

“Какъвто и да е докладът през юли, каквато и да е следващата комуникация между България и Европейската комисия по отношение на европейските средства, важно е в България да знаем, че Европейската комисия е добронамерен партньор. Ако тя критично коментира отделни процеси в България, тя го прави не заради идеята да бъде критична, а за да ни партнира а в целия процес на самоусъвършенстване”, обясни Грънчарова. 

Димитър Тадаръков фигурира в Бялата книга за банковия банкрут на България заради източването на 11 държавни оръжейни предприятия, на парламентарните избори през 2001 г. беше в листите на ДПС, а неотдавна с подкрепата на Доган Тадаръков беше избран за член на УС на Насърчителна банка.