Въпросник за доставчици относно нелоялни търговски практики (НТП) във веригата за доставки на селскостопански продукти и храни пусна Европейската комисия (ЕК), като част от своето ежегодното проучване.

Хоган: Промените за нелоялните търговски практики дават път на малките

Целта на изследването е да оцени ефективността на мерките, които се предприемат от държавите-членки в контекста на директива на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета относно НТП между предприятията във веригата за доставки на селскостопански продукти и храни.

Към въпросника

Началото на проучването се поставя с изходен въпросник, който има за цел да установи какво е състоянието във веригата за доставки преди да бъдат приложени тези национални мерки. Настоящото проучване от Съвместния изследователски център и Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия се провежда във всички държави-членки и е насочено към доставчици, обхванати от директивата, на различните етапи на веригата за доставки на селскостопански продукти и храни. След приключване на изследването,  резултатите в анонимен вид ще бъдат публикувани онлайн.

Правоприлагащият орган съгласно Директива (ЕС) 2019/633, който ще следи за прилагане разпоредбите в България, е Комисията за защита на конкуренцията. 

Въпросникът ще бъде отворен за попълване до 31 януари 2021 г.