Европейската комисия прие нова програма за спешни мерки за пазара на бързо развалящи се плодове и зеленчуци, в резултат от руската забрана за внос на земеделски продукти от ЕС. Схемата е на стойност 165 000 000 евро и предвижда подкрепа за изтегляне на излишните обеми от пазара. 
 
Фермер.БГ припомня, че първоначално ЕК отпусна 125 000 000 евро в помощ на земеделските производители на бързо развалящи се плодове и зеленчуци. На 10-ти септември обаче Комисията обяви, че спира схемата поради непропорционално нарастване на исканията от някои държави- членки и най-вече Полша.
 
В същото време интересът към схемата от страна на българските производители не е голям. Пред Фермер.БГ Цветан Цеков от Експертния съвет по плодове и зеленчуци на Асоциацията на земеделските производители в България коментира, че схемата е насочена само към групи производители, каквито в европейските държави има много, а България към момента няма. 
 
От Европейската комисия съобщават, че, за да бъде по-добре разпределена, новата схема включва в приложение допустимите обеми плодове и зеленчуци, които могат да се заявят за подпомагане, във всяка от държавите-членки с конкретни цифри по групи продукти. Тези цифри са базирани на обема на износа на всяка държава през последните 3 години.
 
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!