Европейската комисия съветва държавите членки на Европейския съюз да осигурят мобилност за сезонните работници, стана ясно от съобщение на институцията.

Комисията публикува списък с практически насоки за придвижването на служители, чиято работа е критично важна за справяне с епидемията от коронавирус COVID-19. 

Сред тях попадат и работниците в земеделието.

От бранша: Имаме нужда от работници, но ще можем ли да им платим?

Заради разрастващата се зараза, много държави затвориха границите си и ограничиха движението на хора между населените места и даже вътре в тях. Това оголи някои сектори, като селското стопанство, които традиционно разчитат на мобилна работна ръка. От аграрния сектор пряко зависи производството и осигуряването на гражданите на ЕС с храна. В кризисната ситуация селското стопанство получава особено важна роля.

По молба на най-засегнатите от липсата на работници държави и компании ЕК изготви насоки, с които насочва за разглеждане ограниченията пред придвижването на хора в рамките на Евросъюза и наложения на места граничен контрол.

Комисията признава, че през следващите седмици някои страни членки ще изпитат остър недостиг от сезонни работници - граждани на други страни членки. От тази работна сила се очаква да се погрижи за прибирането на реколтата на ранните плодове и зеленчуци, за сеитбата и засаждането на новите култури, както и за грижите за тях.

Затова ЕК призовава държавите да въведат здравен мониторинг, облекчени и съкратени процедури, за да осигурят безпроблемното преминаване на границите за работната ръка, включително в селското стопанство.

Страните членки трябва да обменят информация за нуждите си и да изработят необходимите процедури за сезонните работници. Сезонните работници трябва да бъдат третирани като критично важни, а институциите да информират работодателите за нуждата от осигуряване адекватни мерки за здравна сигурност.

Нужда от стотици хиляди хора обявиха вече от Германия, Франция и Великобритания, която доскоро беше част от ЕС. Пред подобна криза е изправена и Италия, чиито земеделски сектор беше силно ударен от последиците от епидемията.

В кризата: Гордеем се с българските фермери

България е една от страните, които традиционно са източник на сезонни работници за тези държави. Поради миграцията на работна ръка навън обикновено страда вътрешният земеделски сектор на страната. Сега сред родните производители се появиха надежди, че този път по-лесно ще намерят хора за прибиране на реколтата и извършване на необходимите агротехнически мероприятия, заради затворените граници. Но от друга страна стои и въпросът дали ще успеят да я привлекат с по-ниските спрямо западните държави надници, които могат да си позволят.

В много страни, включително и България се появиха и призиви останалите без работа поради кризата хора, да се включат в помощ на селското стопанство. Засега обаче не се забелязва особен ентусиазъм и пренасочване на хора към аграрния сектор.

Фермери, включете се в нашата анкета: Очаквате ли загуби заради коронавируса?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ЕК: 2019 г. е била рекордна за търговията с агрохрани на ЕС

Великобритания пуска чартъри за работници, включително от България

Германия забрани влизане на сезонни работници и от България