Спазвайки ангажимента си за опазване на опрашителите и изграждане на устойчиви хранителни системи, Европейската комисия (ЕК) ще приеме законодателство, с което да се ограничи употребата на препарати за растителна защита, съдържащи активното вещество Сулфоксафлор - Sulfoxaflor. Тези препарати за растителна защита ще могат да се прилагат само в оранжерии. Това става ясно от бюлетин на земеделското министерство.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?


Като причина за ограничената употреба на активното вещество се изтъква неблагоприятното въздействие, което може да окаже върху дивите пчели. Предложението на ЕК за ограничаване на употребата му не получи достатъчна подкрепа от държавите членки, въпреки проведените дискусии и дебати през последната година. 


Европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидис коментира:


„Опазването на опрашителите от вредните пестициди е от първостепенно значение за бъдещето на нашата планета и  на нашите деца. Нашите ангажименти по стратегията “От фермата до трапезата” и стратегията за “Биологично разнообразие” са ясни: вредните химически пестициди или ще бъдат забранени, или употребата им ще бъде ограничена. В момента ние правим точно това, изпълняваме поетият от нас ангажимент”, коментира тя.


По думите й научните заключения на Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) показват, че употребата на Сулфоксафлор на открито може да нанесе вреда за земните пчели и пчелите, които не принадлежат към колония. Сега действията, които трябва да се предприемат, са насочени към ограничаване употребата му само в оранжерии.


Предложението на Комисията беше представено за първи път през месец февруари на Постоянен комитет по растения, животни, храни и фуражи, но не беше постигнато необходимото единодушно мнозинство. В резултат на това предложението беше представено на Апелативния комитет, където държавите членки отново не успяха да постигнат необходимият консенсус. Тази пролет обаче регламентът ще бъде приет от ЕК.