Европейската комисия одобри схема на Държавна помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия. Помощта ще се прилага в периода 2015-2020 г. и е с бюджет в размер на 138 млн. лв. В обхвата на помощта са включени следните неблагоприятни климатични условия: слана, бури и градушка, заледяване, пороен или непрекъснат дъжд, както и тежко засушаване, които унищожават над 30% от средногодишната продукция, изчислена въз основа на предходния тригодишен период . 
 
Подпомагането представлява директна помощ, която е в размер до 80 % от средните производствени разходи за отглеждане на дадена култура през съответната стопанска година. Тези разходи се изчисляват на база на технологични карти по информация, предоставена от Системата за агропазарна информация – САПИ ЕООД.  Земеделски стопани, които не са сключили застраховки, покриващи минимум 50% от средногодишното им производство или свързаните с производството им доходи, могат да получат 50 % от държавната помощ. Помощта се редуцира с 50% при представяне на застраховка, която не покрива 50% от средногодишното производство или свързаните с производството доходи.
 
Помощта се предоставя на малки, средни и големи предприятия в растениевъдния сектор (земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители), които отглеждат земеделски култури и притежават констативни протоколи за напълно унищожени площи. Констативните протоколи се издават от експертни комисии към Общинските служби по земеделие или Областна дирекция Земеделие.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!