Излезе първата прогноза на Европейската комисия (ЕК) за развитието на земеделския пазар в ЕС. Според краткосрочните оценки на експерти селскостопанският сектор е показал устойчивост по време на кризата, провокирана от пандемията от Covid-19. Той се е справил сравнително добре, благодарение на ръста на търговията на дребно и домашното потребление. Оценката занапред гласи, че се очаква динамично световно търсене и отваряне на ресторанти, барове и кафенета, щом ваксинационната кампания напредне значително, информираха пресофиса на Комисията.   

Фермата на трима приятели сбъдва мечтите им

Докладът на ЕК, публикуван в края на март, представя детайлизиран преглед на последните тенденции и краткосрочна прогноза за всеки един земеделски сектор.

Обработваеми култури

През последните месеци цените на всички зърнени култури се повишиха наред със световните цени. Консумацията в световен мащаб расте, основно заради търсенето на фураж за животни. Производството на зърнени култури в ЕС може да достигне 295,2 млн. тона за сезон 2020/21, което е ръст от 5,3% на годишна база.

Общото производство на маслодайни култури в ЕС се очаква да бъде по-високо с 3,4%, сравнено с година по-рано. То ще достигне 16,7 млн. тона през 2021/22, въпреки сложните метеорологични условия. Колкото до протеиновите култури, производството им ще се повиши със 7,9% през 2020/21. Възможно е да станем свидетели на последващ ръст с 5,2% през 2021/22, главно заради търсенето от страна на домакинствата.

Специализирани култури

По отношение на винопроизводството, очаква се то да остане стабилно през 2020/21, около 158 млн. хектолитра. Потреблението на домакинството може да се увеличи с 2%. Експертите прогнозират ръст на износа на вино, което ще доведе до намаляване на складовите наличности и по-добър пазарен баланс в сектора.

Производството на ябълки остава стабилно през 2020/21, на ниво 11,5 млн. тона. Има ръст на консумацията от домакинствата, което може да се обясни с пандемията от Covid-19. Потреблението на пресни ябълки на глава от населението ще остане на високо ниво – 15,4 кг.

Мляко и млечни продукти

Производството на мляко в ЕС през 2021 г. се очаква да нарасне с 1%, благодарение на повишаване на добивите. Същевременно млечните стада продължават да намаляват.

Консумацията на сирена и масло в ЕС частично печели от отварянето на хранително-вкусовия сектор. Очаква се търговията да остане на високо ниво, сравнено с периода преди пандемията.

Прогнозата е консумацията на пресни млечни продукти да намалее след пиковите нива през 2020 г. Тя ще остане обаче малко над нивото отпреди кризата.

Месо

Производството на говеждо месо в ЕС през 2020 г. намаля с 1,2%. Очаква се тази тенденция да продължи и през новата година. Спадът се оценява на 0,9%, въпреки че през втората половина на 2021 г. ще има възстановяване на търсенето заради прогресивното отваряне на ресторанти и възстановяването на туристическия сектор.

В свиневъдството е отчетен ръст от 1,2% през 2020 г., който се дължи на повишения износ. След две години на впечатляващ ръст, износът се очаква да намалее поради възстановяването на китайския свиневъден сектор след Африканската чума по свинете. Това ще доведе до лек спад на производството през 2021 г. (-0,7%).

През 2020 г. птицевъдният сектор отчете ръст от 1%. Очаква се той да бъде постигнат и през 2021 г. Секторът отчита загуби заради птичия грип, който засегна 18 европейски страни. През 2021 г. се очертава леко възстановяване на износа, съпроводено с падане на експортни забрани.

Производството на козе и овче месо в ЕС е нараснало с 2% през миналата година. Очертава се то да намалее с 1% през 2021 г. Спадът ще се дължи на намаляване на стадата в Румъния. Дефицитът на овче месо на вътрешния пазар ще доведе до повишаване на цените му в ЕС.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Равносметка за Кампания 2020: Какво е платено дотук?

Обзор: Как се движи зърното в страната?

Китай измисли как да самозадоволи пазара си на свинско месо