Миналата седмица Европейската комисия за трети път не успя да получи подкрепата на мнозинството от страните-членки на ЕС, относно удължаването на срока за използването на глифозат.
 
Според източници на Ройтерс, Франция и Малта са гласували против последващо одобрение на глифозата, а седемте страни, включително Германия, Италия и Австрия, са се въздържали от даването на глас за или против. 
 
Възражение за широкото използване на пестицида изразиха членове на Международната агенция за изследване на рака (IARC) , като тяхното мнение е, че глифозата всъщност е вреден и за хората, и е предпоставка за образуване на ракови клетки.  
 
Последната дума относно това дали хербицидът трябва да остане по рафтовете на Европа има Европейската комисия. 
 
Часовникът тиктака, лицензът за използване на глифозат в ЕС изтича на 1 юли. В случай, че не бъде взето окончателно решение до този период, предстои изтегляне от пазара на продуктите, съдържащи активната съставка глифозат в рамките на шест месеца. Съобщения в медиите сочат, че има шанс ЕК да разреши техническото използване на глифозата. Други мнения по въпроса са, че ЕК ще се забави с решението си до 1 юли, за да може да спечели време за последен анализ относно това наистина ли пестицидът причинява рак.
 
Барт Стейс, член на Зелена партия заяви: „Ако референдумът на Великобритания показа нещо ясно, то то е, че ЕС трябва най-накрая да започне да слуша своите граждани. ЕК трябва да отстъпи и да отмени одобрението за глифозат. Процесът на постепенно премахване на глифозата и другите токсични хербициди и пестициди в селското стопанство трябва да започне сега, а това означава, преориентиране на Общата селскостопанска политика на ЕС към по-устойчив модел на селско стопанство и Общата политика в областта на храните."