Европейската комисия може да подкрепи култивирането на нови генетично модифицирани култури в Европа, въпреки опасенията на Европейските учени за въздействието им върху пеперудите, молците и други опрашители и въпреки изключителните пропуски при тестването им, предаде Agri.eu.

Очаква се Еврокомисията да вземе решение за това дали да даде зелена светлина на ГМО царевица, известна като 1507, собственост на Pioneer-DuPont на среща в Брюксел на 6-ти ноември. Ако това разрешение се издаде, това ще бъде първата ГМО култура в Европа с разрешение за отглеждане за последните 3 години.

Царевицата 1507 е генетично модифицирана, за да произвежда пестицид- токсин, известен като Bt. От Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), признават през 2011 г., че Bt токсина може да бъде вреден за пеперуди и молци. EFSA не е оценила рисковете, свързани с толерантността 1507 за хербициди в съответствие с изискванията на ЕС, но се препоръчва само за мониторинг на въздействията след освобождаването им в околната среда.

Последната ГМО култура, разрешена за отглеждане в ЕС през 2010 година са устойчивите на антибиотик картофи. Културата се оказа търговски провал и BASF реши да я изтегли от пазара. Оттогава BASF и Monsanto са оттеглили всички европейски заявления за отглеждане на ГМО култури с изключение на царевица Mon 810 на Monsanto – единствената култура, която се отглежда все още в ЕС (най-вече в Испания).
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!