Европейската комисия (ЕК) е на път да допусне фатална грешка с одобрението на ГМО царевица за сеитба и разпространение на територията на всички европейски държави. Решението се очаква да бъде взето на 6-и Ноември в Брюксел.

 

Евентуалната подкрепа за разрешаване на сеитба на нови генно-модифицирани сортове е в пълен противовес с най-новите научни изследвания, които доказват унищожителният ефект на пестицидите към съответните ГМО сортове, които имат върху пчелите. Една зелена светлина за легално разпространение на ГМО в Европа би имала същият пагубен ефект, както при земеделските стопанства в Мексико и Аржентина през последното десетилетие, където вече не е възможно развитието на устойчиво земеделие и опазване на биоразнообразието.

 

Монсанто

 

Европейската служба за безопасност на храните ( EFSA ) посочва в свой доклад от 2011 г., че използваният пестицид към ГМО царевицата B1507 на Pioneer, съдържа опасният токсин амониев глуфозинат, който е фатален за опрашващите насекоми.

 

В официална позиция на Международната екологична организация Грийнпийс (GreenPeace) се посочва , че Европейската комисия може да вземе прибързано и опасно решение, което да доведе до пагубни резултати за земеделците в Европа.

 

Последната разрешена ГМО култура от ЕС беше сорт картофи на BASF, които бяха антибиотик-резистентни и получиха силен обществен отпор от потребители и земеделци в цяла Европа. ГМО продуктът на BASF се превърна в пълен провал за компанията и тя го изтегли от пазара. Оттогава, BASF и Monsanto са оттеглили всички европейски заявления за ГМ култури, с изключение на царевица MON810 на Monsanto, единствената култура, която все още се отглеждатв ЕС (най-вече в Испания), а също в Румъния и България.

 

Безотговорното поведение и алчността на някои от зърнопроизводителите могат да доведат до непоправими проблеми в земеделието и пчеларството на България, категорични са редица фермери, които посочват, че ако не се купуват ГМО семената на компаниите, които през последните години измислят нови брандове, зад които се крият, то може България да остане ЗОНА - ЧИСТА ОТ ГМО ЗАМЪРСЯВАНЕ !

 

Генетично модифицираната царевица 1507, собственост на мултинационалната биотехнологична компания "Pioneer", създава поредният горещ дебат дали ГМО да може да се отглежда на европейска земя. В писмо до членовете на Европейската Комисия, коалицията от няколко големи екологични сдружения  призова евро-политиците за отхвърляне на заявката с посочване на социалните и екологичните рискове, свързани с генетично модифицирани култури.

 

По-голямата част от европейските потребители, потребителските съюзи и частните търговци на дребно последователно отхвърлят отглеждането на ГМ културите в Европа.

 

Последните научни изследвания на тези нежелани култури поставят под въпрос техните предполагаеми ползи - те не осигуряват повишени добиви и не предлагат решение на земеделските проблеми, като деградацията на почвата и водите.

 

"Европейската комисия няма друг избор, освен да забрани тази токсична царевица за отглеждане по полета в Европа. ГМО-културите са ненужни и нежелани на този континент. Самите експерти по безопасност в съюза казват, че тази царевица ще навреди на пеперудите и молците," заявява Муте Шимф, активист на "Приятели на Земята-Европа". Според него в контекста на търговските про-ГМО преговори между ЕС и САЩ, които са на дневен ред, това е първото истинско изпитание за политиците ни.

 

В България всяко одобрение на ГМО се отхвърля категорично от граждани, екологични, земеделски, пчеларски и други организации, припомнят от сдружението. Последното проучване на НЦИОМ през 2010 г. показа, че 97% от българите не искат ГМО, а около 80% от тях следят темата с интерес.

 

Според Ивайло Попов от "За Земята" налице са достатъчно научни данни за вредите от царевица 1507 и затова България, чрез Министъра на земеделието и храните и комисар Кристалина Георгиева трябва да се противопостави активно на предложението.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!