Ситуацията с разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС) в Румъния заплашва да излезе от контрол. 
 
 
Европейската комисия съобщи, че още този месец започва спешен одит – проверка и оценка, за еволюцията на АЧС в Румъния в контекста на бързото разпространение на вируса в лични стопанства и свинеферми с търговско предназначение. БТА съобщи това, като се позова на в. „Гъндул".
 
Комисията отбелязва, че еволюцията на Африканската чума в Румъния е притеснителна, тъй като само за четири месеца страната съобщи за близо 1000 огнища на болестта в лични стопанства и в свинеферми. Показателно е, че около 70% от прасетата, отглеждани в ЕС в стопанства тип „заден двор“, се намират в Румъния.
 
ЕС ще продължи да помага на страната както с техническа помощ, така и с финансова, тъй като общите разходи от епидемията изглежда ще надвишат много първоначално отпуснатата от властите сума от 726 хил. евро.
 
Румъния е информирала ЕК за своето намерение да отпусне 43 млн. евро от своя бюджет за развитие на селските райони, за да финансиране мерки срещу чумата. Европейският комисар за земеделието Фил Хоган е уверил румънския министър на земеделието, че ще направи всичко възможно да ускори това искане за промяна на националната програма за развитие на селските райони.
 
Министърът на земеделието Петре Дая обяви преди седмица, че ЕС има готовност да отпусне на Румъния 43 млн. евро за дезинфекция, санитарно-ветеринарни лаборатории и екарисажи.